Browar Biały rozpoczął swoją działalność produkcyjną w lutym 2018 roku, po prawie rocznych przygotowaniach. Siedzibą jest pod białostocka wieś Łyski, zlokalizowana na terenie Gminy Choroszcz. Swoją nazwą nawiązuje do miasta Białystok, Orła Białego, czystości. Nazwa w swoim zamyśle ma promować region oraz miasto Białystok.
Pomysł założenia małego browaru rzemieślniczego narodził się w naszych głowach i sercach w 2014 roku, po ponad 10 latach eksperymentowania w domu, uczenia się sztuki warzenia – z czasem stało się to pasją.
Browar wyposażony jest w warzelnie w stylu niemieckim, czyli kadź zacierno-filtracyjną, kadź warzelną z whirpoolem oraz zbiornik wody gorącej. Wszystkie kadzie posiadają niezależny system ogrzewania parowego, co gwarantuje równomierny rozkład temperatur (brzeczka nie przypala się) o maksymalnym wybiciu 5 hl. Piwo warzymy metodami tradycyjnymi, praktycznie bez udziału automatyki. Stosujemy infuzyjne oraz sterowane temperaturowo (step mash) metody zacierania. Warzenie jest oparte o autorskie receptury, naturalne procesy, bez przyśpieszania i bez pozbawiania go najważniejszych właściwości. Nasze piwa są “żywe” niepasteryzowane – czyli takie, które posiadają w swoim składzie żywe komórki drożdżowe wraz z całym szeregiem witamin i minerałów, których nie posiada piwo po procesie pasteryzacji.
Fermentacja prowadzana jest w sześciu zbiornikach cylindryczno-stożkowych o łącznej pojemności 60 hl . Gotowe piwo jest butelkowane oraz rozlewane w KEGI. Pierwsza sprzedaż ruszyła w maju 2018 roku.
Misją Browaru jest produkcja piw naturalnych uwarzonych z najwyższej jakości polskich słodów, chmieli oraz innych naturalnych surowców – takie jakie sami chcielibyśmy wypić.
Wierzymy w Browar Biały oraz naszych Konsumentów.
Nie znaleziono produktów, których szukasz.